Kursöversikt

Välkommen!

Kandidatkursen i företagsekonomi - fördjupning med tillhörande metod är precis som namnet antyder en fördjupningskurs inom ämnet företagsekonomi samt vetenskapliga metoder som används inom detsamma. Kursen läses inom Kandidatprogrammet i Företagsekonomi och innefattar studenternas uppsats på kandidat nivå (C-uppsats).

Kursen startar måndagen 16/1 med en introduktion på förmiddagen, och fortsätter med en introduktion till Metodveckorna under eftermiddagen.

Kursens inledande tre veckor fokuserar på vetenskaplig metod och dess tillämpning inom olika delar av ämnet företagsekonomi ("Metodveckorna").

Därefter fördelas studenterna på 2 olika fördjupningsinriktningar inom finansiering/redovisning eller organisation/marknadsföring. Närmare information om fördjupningsspåren hittar du här på kursens hemsida i mitten av januari.

Under terminen, med tyngdpunkt under senare delen av terminen, arbetar studenterna självständigt med sina kandidatuppsatser. Studenterna får handledning i sitt uppsatsarbete under terminen, fördelning av handledare görs i samband med fördelningen av studenter till respektive fördjupningsinriktning.

Mer information om kursen finns i kursbeskrivningarna. Kursbeskrivningen för kursen som helhet (inkl. schema) hittar du i början av januari under "v3-22 Kursöversikt & Modul 3 Uppsatsskrivande"; kursbeskrivningen för Metodveckorna (inkl schema) hittar du i början av januari under "v3-5 Modul 1 Metodveckor". Mer information om fördjupningsspåren kommer finnas i mitten av januari i modulbeskrivningen för respektive fördjupning.

 

Obligatorisk kurslitteratur

Kursbok (välj en av följande tre alternativ):

  • Bernard, H.R. (2013). Social research methods: Qualitative and quantitative approaches. Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Sallis, J. E.,  Gripsrud, G., Olsson, U. H., & Silkoset, R. (2021). Research methods and data analysis for business decisions: A primer using SPSS. Cham: Springer International Publishing. [fritt tillgänglig som e-bok i biblioteket]
  • [ifall du föredrar en bok på svenska] Bryman, A., & Bell, E. (2013) Företagsekonomiska forskningsmetoder. Malmö: Liber.

Därtill kommer ett antal vetenskapliga artiklar och andra texter.

Mer information finns i kursbeskrivningarna.

 

Kursschema

En översikt över kursens schema (med förbehåll för ändringar) finns i TimeEdit. Mer detaljerad information om kursens olika moment finns i modulbeskrivningarna (se pdf i respektive modul).

 

Frågor?

Vid eventuella frågor om kursen (särskilt allmänna frågor om kursen, samt allmänna frågor om handledning & kandidatuppsatsen) är du välkommen att kontakta kursansvarig Birgit Pauksztat (birgit.pauksztat@fek.uu.se).

Vid frågor om metodveckorna vänligen kontakta modulansvarig, Birgit Pauksztat (birgit.pauksztat@fek.uu.se).

Vid frågor om fördjupningsspåren vänligen kontakta lärarna som är ansvariga för fördjupningen:

  • Finansiering/redovisning: Adri de Ridder (adri.deridder@fek.uu.se)
  • Organisation/marknadsföring: James Sallis (james.sallis@fek.uu.se)

Vid specifika frågor om innehållet i din uppsats (t ex forskningsfrågor, teori, metod, osv) tag i första hand kontakt med din handledare (from vecka 7).

Vid allmänna frågor om kandidatprogrammet vänligen kontakta programansvarig Anna-Carin Nordvall (anna-carin.nordvall@fek.uu.se).

Kom ihåg att kontrollera att du verkligen är registrerad i Ladok (www.student.ladok.se (Länkar till en extern sida.)).

Frågor till studieadministrationen:

Kontakta oss via studentservice-cg@uu.se

Vi har också öppet för drop-in, plan 2, D-huset och bokning av möte via zoom

 

Några tips från tidigare års studenter

”När du tänker på kandidatkursen som helhet, vilka råd har du till framtida studenter som ska läsa denna kurs?”

”Mitt råd är att verkligen lägga tid i början på att hitta ett ämne eller område som du verkligen tycker är kul! Man lägger ner otroligt många timmar på detta arbete, det blir oerhört mycket enklare att göra det om man tycker det man skriver om är intressant. Det är värt att i ett tidigt stadie lägga ner tid på att hitta det man vill skriva om istället för att tänka att man kommer på det senare. Men man måste även kunna försöka känna ett lugn, det är lätt att bli stressad tidigt vilket leder till dåligt grundarbete, det finns massor med tid, så länge man jobbar på så kommer det vara gott om tid.”

”Välj ett ämne som du tycker är intressant. Inte ett ämne som "ser bra ut" att forska kring. Se till att du känner till hur det är att samarbeta med din uppsatspartner. Prata med din uppsatspartner om du upplever att något inte känns rätt. Skaffa dig arbetstider och "gå till jobbet" varje dag klockan 8 och gå hem klockan 17. Se till att ha fritid för att samla kraft och inspiration till att skriva.”

”Viktig med en uppsatspartner som ni känner er bekväma med och gärna har känt sen tidigare. Men även välkomna de ni inte har känt sedan tidigare och att inte vara fördomsfulla. Alla har kommit till denna stadie med hjälp av dedikation och hårt arbete.”

”Som med alla kurser så är mitt råd till framtida studenter att lägg upp en tidsplan och följa den. Mycket kommer att ändras under resans gång men så länge du har tagit höjd för detta med tiden så förhöjer detta endast kvalitén på slutresultatet.”

”Tänk på mycket kan hända under uppsatsskrivandets gång så det gäller att vara ute i god tid.”

”Jag skulle rekommendera att man i god tid börjar med datainsamlingen om man skriver inom finans. Därtill är det viktigt att ha en konkret plan hur man ska gå tillväga eftersom datainsamlingen tar längre tid än vad man tror.”

”Tidigt tänk på ungefär vad man vill skriva om. Komma på lite olika ideer kring det ämnet och inte snöa in sig på en specifik sak utan att vara öppen för att man kan skriva om ett ämne på olika sätt. Tänk på att skriva med någon som du pluggar bra med, inte bara en bra kompis. Ni ska va kompisar efter uppsatsen också. Det går även att skriva själv om man föredrar det, tänk då på att du inte har någon att prata ideer med på samma sätt som om du har en partner. Sista tipset är att inte stressa så mycket. Ibland kommer du ha jättebra flow och bara skriva på och vissa veckor står det helt still. Det kommer lösa sig i slutet även om det känns omöjligt just då.”

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum