Kursöversikt

NCK-huset 006.JPG

Hej och välkomna till kursen Mäns våld mot kvinnor - tvärprofessionell kurs för yrkesverksamma, 15 hp! 

Första kurstillfället äger rum 28 - 29 januari 2025 och vi träffas på plats i utbildningssalen på Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK). Det andra kurstillfället kommer att äga rum 26 - 27 februari och även det ges på plats. Det tredje kurstillfället, 8 - 9 april, sker digitalt via zoom, och det fjärde och sista kurstillfället är på NCK 13 maj. Kursträffarna innehåller obligatoriska moment så se till att boka in dem i era kalendrar.

Här i Studium hittar ni information och kursmaterial som rör kursen. Kursens samtliga moment finns under Kurssammanfattning längst ner på denna sida. 

Vi kommer att gå igenom de viktigaste funktionerna i Studium under det första kurstillfället, men redan nu finns information kring hur du navigerar i Studium, se beskrivningen längre ner på denna sida.

Hör gärna av er om ni har några frågor om kursen, jag nås via linn.sjode@nck.uu.se. För administrativa frågor är ni välkomna att kontakta kursadministratör Katarina Andersson via utbildning@nck.uu.se.

Jag ser fram emot att träffa er alla och tillsammans genomföra den här kursen!

Allt gott,

Linn Sjöde
Vikarierande universitetsadjunkt och kursledare 


Om kursen och Studium

Du kan navigera här på Studium genom att använda vänsterkolumnen.

På Kursöversikt hittar du en lista över kursens samtliga moment. Denna sidan är användbar för att få en överblick över kursens upplägg. Här finns alla kurstillfällen och uppgifter samlade. 

Studium kommer att användas för kommunikation mellan kurstillfällena. Var framför allt uppmärksam på fliken Anslag. Där postats aktuell information och meddelanden.

Under fliken Moduler hittar du användbart material så som kursschema, litteraturlista, läshänvisningar och åhörarkopior m.m

Kursen är uppdelad i fyra moduler. Modul 1, 2 & 3 omfattar 4 hp var och Modul 4 omfattar 3 hp. Dessa moduler examineras separat under kursens gång genom seminarier, skriftliga individuella inlämningsuppgifter, skriftliga gruppdiskussioner och en muntlig presentation. Mer information om respektive inlämningsuppgift publiceras löpande. Du hittar informationen under Uppgifter när den finns tillgänglig. För att bli godkänd på kursen behöver du delta i samtliga obligatoriska moment och godkännas på samtliga uppgifter. Ett slutbetyg om 15 hp ges när kursen är avslutad. 


Om Nationellt centrum för kvinnofrid

Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet. Kunskap om mäns våld mot kvinnor och våldets konsekvenser är viktigt för att kunna ge våldsutsatta kvinnor ett bra bemötande, samt för att förändra attityder i samhället och arbeta förebyggande. Utbildning är därför en av hörnstenarna i NCK:s verksamhet. 

Kvinnofridsenheten, som är NCK:s kliniska enhet vid Akademiska sjukhuset, driver Kvinnofridsmottagningen och den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen samt NCK:s tre andra stödlinjer. 

Till Kvinnofridsmottagningen kan de som har utsatts för våld, hot eller sexuella övergrepp komma för att få hjälp och stöd. Där träffar de kvinnliga sjuksköterskor och läkare som kan ge psykosocialt stöd och göra en medicinsk bedömning. 

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för våldsutsatta kvinnor och deras anhöriga, samt yrkesverksamma som möter våldsutsatta kvinnor, som är öppen dygnet runt. Telefonnumret till Kvinnofridslinjen är 020-50 50 50.

NCK driver även tre andra nationella telefonlinjer:

Stödlinjen för transpersoner riktar sig till våldsutsatta transpersoner, inklusive ickebinära, deras anhöriga samt yrkesverksamma. Telefonnumret är 020-55 00 00.

Stödlinjen för män riktar sig till våldsutsatta män, deras anhöriga samt yrkesverksamma. Telefonnumret är 020-80 80 80.

Stödlinjen Rätt att välja riktar sig till personer i alla åldrar som är utsatta eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck, deras anhöriga samt yrkesverksamma. Telefonnumret är 020-57 70 70.

Mer information finns på: 

Nationellt centrum för kvinnofrid

Kvinnofridslinjen

Stödlinjen för transpersoner

Stödlinjen för män

Stödlinjen Rätt att välja


Nedan ser ni en kursöversikt som sammanfattar momenten i kursen. Ni kan även ladda ner tidsplanen här.

På kurstillfällena nedan står det att de ska "lämnas in" ett visst datum. Observera att det är inte någon inlämning som ska göras utan det är närvaro som gäller. 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum