Kursöversikt

| Kontakt | Moduler | Vanliga frågor |

Välkommen till Den klassiska retorikens begrepp och idévärld!

Det är en av retorikämnets mest omhuldade myter att retoriken på olika sätt är förbunden med demokratin. Demokratin sägs vara en förutsättning eller till och med orsak till retorikens födelse medan envälde och diktatur ofta förbinds med retoriska nedgångsperioder. Under höstterminen 2022 har masterutbildningskursen om Den klassiska retorikens begrepp och idévärld (7,5 hp) ett särskilt fokus på just denna problematik.

Under kursen gång läser vi både texter som brukar åberopas som stöd för den traditionella uppfattningen (såsom Aristoteles Retoriken) och texter som på goda grunder faktiskt kan ses som svårförenliga med denna uppfattning (inte minst Quintilianus omfattande verk). Det betyder att medan vi alltså läser flera ganska långa originaltexter på kursen så studeras texterna hela tiden med ett tydligt fokus på den tematiska problematiken, och stora delar av texterna kan därför läsas extensivt. Det innebär att kursen ger en träning i just den sortens läsning som faktiskt utgör många humanistiska forskares vardag. Vi läser dessutom retorikhistoriska studier som både argumenterar för uppfattningen att retorik och demokrati är sammanbundna sådan forskning som ifrågasätter den. Härigenom ges en tematiskt fokuserad, men samtidigt bred kunskap om den klassiska retorikens antika tradition. Kursen ger dessutom en grundläggande kännedom om digitala resurser för studier av antika texter samt kunskaper om möjligheterna att använda dessa verktyg utan djupare kännedom om latin eller klassisk grekiska.


Läsanvisningar och examinationer

En översikt över kursens seminarier och examinationer samt de läsanvisningar och andra instruktioner som gäller för respektive seminarier finner du i läsanvisningarna.

Huvuddelen av undervisningen sker på campus, men vissa pass - bland annat kursen introduktionsföreläsning - ges via det digitala mötesverktyget zoom (se läsanvisningarna). 

Kurslitteratur

Vissa kursböcker behöver du på egen hand skaffa tillgång till innan kursen börjar. En samlad information om dessa och all annan obligatorisk kurslitteratur återfinner du på sidan med kurslitteratur.

Allmän kursinformation

För att finna mer allmän information om studierna (inläsning, undervisning, retoriska övningar examinationer, kontaktuppgifter och så vidare) så går du in på studiehandledningen. Denna bör du läsa innan du påbörjar dina studier.

För frågor om registrering eller andra kursadministrativa spörsmål, kontakta ingrid.mcgarry@littvet.uu.se. För frågor om kursens innehåll, kurslitteratur och så vidare kontakta kursens lärareJanne.Lindqvist@littvet.uu.se eller Dimitrios.Iordanoglou@littvet.uu.se. 

Undervisning på plats och digital undervisning

Huvuddelen av undervisningen sker på plats på campus (för lokaler se schemat i spalten till vänster). Det finns tyvärr inga  möjligheter att ge digital tillgång till dessa utan det är nödvändigt att vara närvarande på plats. Vissa undervisningspass ges dock via det digitala mötesverktyget Zoom (för information se kursöversikterna nedan). Ibland flyttas också undervisningen hit med kort varsel, beroende på sjukdom eller oförutsedda händelser. Du får i så fall information om detta via mejl till ditt studentkonto vid Uppsala universitet.  Kontakta servicedesk om du har problem med att registrera eller nå ditt studentkonto. Se även Information om Zoom för studenter vid Uppsala universitet.) 


 

Kursinnehållet hittar du under moduler.


 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum