Kursöversikt

| Kontakt | Moduler | Vanliga frågor |

Välkommen till Litteraturvetenskap B!

Kursen bygger vidare på Litteraturvetenskap A och ger en fördjupning i litteraturens historiska och samtida villkor, i analys av litterära texter samt i teoretiska och metodiska perspektiv. Den studerande vidareutvecklar sina färdigheter att tolka litterära texter, förmågan att kommunicera om litteratur i tal och skrift samt lär sig grunderna i akademiskt skrivande. Under kursen introduceras även nya inslag, till exempel kulturjournalistik, bokmarknad samt ett urval teoretiska perspektiv på äldre litteratur.

Kursen som helhet motsvarar 30 högskolepoäng (hp), och består av fyra delkurser, vardera om 7.5 hp. Under terminens första hälft läses B1 och B2 parallellt på 50 % fart.

Kursansvarig lärare: Ann Steiner, ann.steiner@littvet.uu.se

 

B1: Fördjupad litterär analys 7.5 hp

Under delkursen närstuderas ett begränsat antal litterära verk ur ett enskilt författarskap, en genre, epok eller med viss tematik inom modern litteratur (efter år 1850) med utgångspunkt från relevanta textanalyser som tillämpar skilda teoretiska och metodiska grepp. Val av litterära verk utgår från den undervisande lärarens forskningsprofil. Kursen fördjupar den studerandes förmåga att tillämpa vetenskapliga teorier, metoder och tolkningsstrategier.

Lärare: Ingeborg Löfgren, ingebrog.lofgren@littvet.uu.se och

Torsten Pettersson, torsten.pettersson@littvet.uu.se 

B1 Kurslitteratur och läsanvisningar.docx   

 

B2: Kommunikation om litteratur 7.5 hp

Delkursen är inriktad på litterär mediering och kommunikation inom det litterära systemet, i synnerhet kulturjournalistik och den moderna bokmarknaden. Under kursen övas den studerandes skicklighet att både analysera och själv formulera effektiva och reflekterande texter om skönlitteratur, t.ex. recensioner, essäer eller marknadsföringstexter. Den studerande granskar och diskuterar egna och andras texter samt tränas i att tillgodogöra sig konstruktiva kritiska synpunkter. Därtill ingår en grundläggande orientering i litteratursociologisk teori och metod, med fokus på litteraturkritik och den moderna bokmarknaden.

Lärare: Ann Steiner, ann.steiner@littvet.uu.se

Kommunikation om litteratur - översikt vt23.pdf 

 

B3: Litteratur genom tid och rum 7.5 hp

Delkursen ger en litteraturhistorisk fördjupning med ett ämne som varierar termin för termin, med inriktning på litteratur före 1850. Syftet är att ge grundligare historiska kunskaper om ett specifikt tema, en genre, epok eller ett författarskap med anknytning till aktuell forskning. Vidare syftar kursen till att öka studentens kunskap om teoretiska frågor och metodiska utmaningar som inbegrips i läsning och tolkning av äldre litteratur, t.ex. förmågan att historisera litterära verk och deras form- och tankevärld genom att tolka dem i deras intellektuella, estetiska och sociala kontexter. Det historiska perspektivet kan exempelvis också innebära att man tar upp frågor om historieskrivning, historiska maktperspektiv eller om hur litterära verk traderas över kulturella och mediala gränser.

Lärare: Tim Berndtsson, tim.berndtsson@littvet.uu.se

Litteratur och läsanvisningar, B3, ht 2023-1.pdf 

 

B4: Uppsatskurs 7.5 hp

Under delkursen skriver den studerande en kortare vetenskaplig uppsats om ett valfritt ämne, förslagsvis utifrån något av de perspektiv som introducerats på tidigare delkurser. Den studerande utvecklar sin förmåga att självständigt och med ett vetenskapligt förhållningssätt formulera problem, samt tillämpa teorier, metoder och tolkningsstrategier. Utöver eget uppsatsskrivande består kursen av förberedande metodseminarier, uppsatshandledning och uppsatsventilering.

Lärare: Lisa Grahn & Daniela Lillhannus; lisa.grahn@littvet.uu.se, daniela.lillhannus@littvet.uu.se

Läsanvisningar hittar ni här.

Kursinnehållet hittar du under moduler.


 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum