Specialistsjuksköterskeprogrammet - hälso- och sjukvård för barn och ungdomar

Varmt välkommen till Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning hälso- och sjukvård för barn och ungdomar

spec.ssk bild.png

Utbildningen omfattar ett års heltidsstudier alternativt två års halvtidsstudier, 60 högskolepoäng, uppdelat på fem kurser plus examensarbete.Utbildningen är uppbyggd med webbföreläsningar, campusföreläsningar och seminarium. Vilka moment som är obligatoriska framgår av schemat.

Under moduler i menyn till höger hittar du mer information

 

Du bör ha fått ett välkomstmail med information - du hittar det även här: VÄLKOMSTBREV

 

REGISTRERING 

Du som är antagen måste webbregistrera dig för att behålla din plats på programmet, annars förlorar du din plats och den tillfaller en reserv. Du registrerar dig i Ladok (Länkar till en externa sida.) 

Tidsperiod för registrering: 1 juni - 16 juni 2024

Har du inte tidigare varit student vid Uppsala universitet behöver du först aktivera ditt Studentkonto: https://www2.uu.se/student/antagning-och-registrering

  • Kursen Omvårdnad av barn och ungdomar med allmänpediatriska sjukdomstillstånd (3PE138) 15 hp räknas som den inledande kursen och det är även den som ni registrerar er på för att bli antagna till hela programmet. 
  • I modulerna så hittar du viktig information inför kursstart så som översiktsschema för terminerna. Du kommer även i början på augusti att hitta preliminära scheman. 
  • Om du har frågor kontakta kursadministratör Jessica Åsell på mail: specsskbarn-kbh@uu.se.

 

PROGRAMSTART

Programstart är den 2 september kl. 09.00  i Gemzellsalen, ing 95/96 NB, Akademiska sjukhuset: Ingång 95 | Akademiska

 

Vi huvudlärare önskar dig välkommen och ser fram emot ett år tillsammans!

Maria Grandahl, Eva-Lotta Funkquist, Karin Enskär, Ylva Thernström Blomqvist och Maria Lindström Nilsson

 

Värdegrund

Beskrivning av huvudområdet vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad

Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad är huvudområdet i sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen vid Uppsala universitet. I huvudområdet ingår människa, hälsa, miljö och omvårdnad/omvårdnadshandlingar som centrala begrepp. Kunskap i omvårdnad ska vara evidensbaserad; bygga på vetenskaplig grund och tillämpas med ett professionellt etiskt och vetenskapligt reflekterande förhållningssätt.

 

Omvårdnad på avancerad nivå kännetecknas av att teoretiska kunskaper från olika områden integreras i fördjupade analyser av komplexa omvårdnadsbehov. Nivån förutsätter förmåga att kritiskt bearbeta, värdera och sammanfatta information om individens situation och tillstånd för att därigenom kunna föreslå och genomföra adekvata åtgärder för specifika omvårdnadsproblem. Vidare omfattar omvårdnad på avancerad nivå systematisk vetenskaplig bedömning och utvärdering av så väl traditionella som nya omvårdnadsstrategier.

 

Omvårdnad innebär att se människan i ett helhetsperspektiv. Målet med omvårdnad är att främja hälsa, förebygga sjukdom och ohälsa, återställa och bevara hälsa utifrån människans individuella möjligheter och behov, minska lidande samt att ge möjlighet till en värdig död. Med omvårdnad avses hjälp för kortare eller längre tid till människor som på grund av sitt hälsotillstånd inte själva klarar att planera och/eller genomföra handlingar som hör till deras dagliga liv. Omvårdnad planeras och genomförs så att individens självständighet respekteras och behovet av säkerhet och integritet tillgodoses. Grundläggande för en god omvårdnad är att utifrån etiska och kulturella aspekter och ur ett jämställdhetsperspektiv ha ett respektfullt bemötande.

 

Omvårdnad omfattar åtgärder i syfte att skapa en hälsofrämjande miljö, att undanröja smärta och obehag samt att ge stöd och hjälp åt individen och deras närstående i deras reaktioner på sjukdom, trauma, funktionshinder och i behandlingssituationer. Omvårdnadsåtgärder omfattar allt från högteknologiska insatser till stöd vid traumatiska och existentiella kriser. Omvårdnad omfattar även identifiering av risk- och hälsofrämjande faktorer och samarbete med andra aktörer kring hälsopromotiva och sjukdomsförebyggande insatser för individer, familjer, grupper och samhälle.

 

Omvårdnad kan vara dels allmän, dels specifik. Allmän omvårdnad är oberoende av sjukdom och medicinsk behandling, medan specifik omvårdnad är relaterad till, och kräver, kunskap inte bara om människans normala funktioner utan också om den aktuella sjukdomen och dess behandling. För att kunna bedöma vad som i den enskilda situationen är god omvårdnad krävs relevanta kunskaper från olika områden, naturvetenskap, samhälls- och beteendevetenskap samt humaniora.

 

Omvårdnadshandlingar/åtgärder i vid mening innebär att berörda yrkeskategorier i samverkan med individen, och när så är lämpligt även individens närstående, formulerar och tydliggör mål för fysiskt, psykiskt, socialt och andligt välbefinnande och hälsa. Rådgivning och vägledning är viktiga omvårdnadshandlingar/åtgärder som stöd för individens och närståendes egna insatser under och efter avslutad vård och omsorg inom sluten såväl som öppen hälso- och sjukvård.