Kursöversikt

| Moduler |


Välkommen till kursen!

Välkomna till masterprogrammet i skandinavistik!

Era studier i skandinavistik inleds med en introduktionskurs, och vid det första undervisningstillfället 29 augusti 9.15-12.00 kommer Otto Fischer att ge en mer ingående presentation av hur programmet är upplagt, vilka kurser som ni erbjuds och vilka inriktningar ni kan välja. Ni hittar en vägledning till programmet här: Masterprogram i skandinavistik 2021/2022 - Uppsala universitet (uu.se).

Introduktionskursen är tänkt som ett skandinaviskt smörgåsbord med exempel på vad man kan ägna sig åt när man studerar vid institutionerna i litteraturvetenskap och nordiska språk. Kursen ger alltså inte en heltäckande bild av ämnet skandinavistik, snarare handlar det om smakprov med förhoppningsvis inspirerande uppslag till fortsatta kursval och uppsatsämnen. Vi är många lärare på kursen, och det är också för att ge en bild av mångfalden i ämnet skandinavistik.

Kursen sträcker sig över den första hälften av höstterminen. Ni hittar schema, litteraturlista och närmare information i Studium (framför allt under fliken Moduler). Det är viktigt att ni är medvetna om att seminarierna är obligatoriska och examinerande. Med det menas att era prestationer under seminarierna vägs in i det sammanfattande betyget för kursen. I slutet av kursen kommer ni att få ett givet ämne att hålla ett kortare föredrag över (20 min). Ämnena är kopplade till de seminarier som kursen innehåller. Ni kommer också under kursen få individuella uppgifter att redovisa vid seminarierna.

Om ni har frågor om kursens innehåll inför kursstart kan ni vända er till kursansvarig lärare, Otto Fischer (Otto.Fischer@littvet.uu.se). För frågor om registrering eller andra kursadministrativa spörsmål, kontakta Ingrid McGarry (ingrid.mcgarry@littvet.uu.se).

Väl mött till studierna i skandinavistik vid Uppsala universitet!

 

Litteraturlista för Introduktionskurs i nordiska språk och nordisk litteratur.pdf 

 

Introduktionskurs i skandinavistik ht 2023

 

Tisdag 29 augusti, 9.15-12.00, 6-0023.

Seminarium 1: Introduktion 

(Otto Fischer, Andreas Nord, Ingrid McGarry, Amanda Bergqvist)

 

Måndag 4 september, 13.15–15.00, 6-0023

Seminarium 2: Trender och tendenser i modern skandinavistisk forskning

Vid detta andra seminarium diskuterar vi trender och tendenser i modern skandinavistisk forskning. Alla studerande ombeds reflektera över de vetenskapliga frågeställningar de själva arbetat med tidigare i sin utbildning, särskilt i Bacheloruppsatsen eller motsvarande arbeten.

   Varje studerande förbereder en kort presentation (5 minuter) av sin egen forskning. Ni ombeds också fundera över vilka vetenskapliga frågeställningar ni stött på tidigare i utbildningen.

(Otto Fischer)

 

Måndag 11 september, 10.15–12.00, 2K-1022

 Seminarium 3: Svensk och skandinavisk identitet genom historien.

 Vid detta det tredje seminarium diskuterar vi hur svensk och skandinavisk identitet uppfattas idag, såväl internationellt som inom länderna i fråga. Vi diskuterar historiska förändringar och skillnader mellan de nordiska länderna.

(Otto Fischer)

 

Måndag 18 september, 13.15–15.00, 6-0023

Seminarium 4: Känslosam skandinavisk litteratur under 1700-talet

 När man tänker på 1700-talet talar man ofta om ett förnuftets århundrade där upplysningsfilosofin och vetenskaperna dominerade. Men lika viktigt var egentligen att man upptäckte känslorna som ett område att utforska och försöka kommunicera. Från att ha varit något potentiellt destruktivt som riskerar att hota förnuftets herravälde, så kommer känslorna att uppfattas som något positivt och extremt viktigt ur ett såväl samhälleligt som individuellt perspektiv.

På detta seminarium kommer vi att undersöka hur känslor uttrycks och mobiliseras i skandinaviskt sjuttonhundratal med utgångspunkt i tre centrala verk.

Seminariet är modellerat utifrån två av kursmålen:

·       redogöra för ett par centrala epoker i skandinavisk litteraturhistoria [här Det moderna genombrottet]

·       redovisa kännedom om grundläggande kulturella och historiska förutsättningar för de skandinaviska länderna

Litteratur

Johannes Ewald, Balders død (1775), https://tekster.kb.dk/text/adl-texts-ewald05val-rootLinks to an external site. (sök i filen)

Magdalen Sophie Buchholm, ”Adeluds til Torkild Trondesøn” (1783), https://books.google.se/books?id=oMQOAQAAIAAJ&pg=PA51&lpg=PA51&dq=adeluds+torkil+trondesøn&source=bl&ots=hT8ELoo_J7&sig=ACfU3U2vm0Cr3t-D_h99xxOLlbfD08bv5A&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwj6oYHCtIDyAhXllIsKHZaWAvIQ6AEwBXoECAcQAw#v=onepage&q=adeluds%20torkil%20trondesøn&f=falseLinks to an external site.

Bengt Lidner,  Grefvinnan Spastaras död (1783), https://litteraturbanken.se/författare/LidnerB/titlar/GrefvinnanSpastarasDöd/sida/1/faksimilLinks to an external site.

(Otto Fischer) 

 

Måndag 25 september, 13.15–15-00, 6-0023

Seminarium 5: Det moderna genombrottet, språk.

 Det moderna genombrottet handlar inte bara om skandinavisk skönlitteratur utan också om språkliga förändringar. Med svenska språket som exempel ska vi under seminariet diskutera hur tiden från ca 1870 till ca 1920 innebar stora samhälleliga förändringar och inte minst stora språkliga förändringar - svenska språket blir modernt. Vår diskussion bygger på Telemans Tradis och funkis (2003) - läs följande avsnitt i förväg:

s. 7-52, 61-69, 77-89, 144-153, 176-179

(Carin Östman)

 

Måndag 2 oktober, 13.15–15.00, 6-0023

Seminarium 6: Det moderna genombrottet, litteratur.

Idag används beteckningen ”Det moderna genombrottet” generellt om en litterär och konstnärlig period i Skandinavien, närmare bestämt 1870–1890. Detta är en tid då det sker stora förändringar i de skandinaviska samhällena, förändringar som leder fram till genombrott för tankar, idéer och strömningar. Förändringarna har fått stor betydelse för hur vårt samhälle fungerar idag.

På detta seminarium kommer vi framför allt att undersöka frågan om kvinnofrigörelse (och med den ämnen sedlighet, sexualitet och sundhet – liksom längtan efter ett annat liv).

Seminariet är modellerat utifrån två av kursmålen:

·       redogöra för ett par centrala epoker i skandinavisk litteraturhistoria [här Det moderna genombrottet]

·       redovisa kännedom om grundläggande kulturella och historiska förutsättningar för de skandinaviska länderna

Litteratur

Leffler, Anne Charlotte: Sanna kvinnor (1883), Finns här: Litteraturbanken.se.Links to an external site.

Bendictsson, Victoria, Pengar (1885), Finns här: Litteraturbanken.se.Links to an external site.

Sekundärlitteratur

Hjordt-Vetlesen, Inger-Lise, ”Modernitetens kvinnliga text”, Nordisk kvinnolitteraturhistoria, Bd 2, red. Elisabeth Møller Jensen & Inger-Lise Hjordt-Vetlesen, 1993, s. 330–353, finns här: Litteraturbanken.seLinks to an external site.

Nolin, Bertil: ”Det moderna genombrottet”, Den svenska litteraturen, red. Lönnroth & Delblanc (1987), s. 187–199

(Alexandra Borg)

 

Måndag 9 oktober, 13.15–15.00, 6-0023

Seminarium 7: Miljonprogrammets berättelser. Den svenska förorten i ord, bild och musik

 Begreppet ”miljonprogram” betecknar i Sverige det ambitiösa bostadsbyggnadsprojekt som genomfördes mellan åren 1965–1975 då nästan en miljon bostäder färdigställdes. I dag har begreppet kommit att associeras med sociala problem, utanförskap och integrationsproblem, och när termen idag figurerar i svensk offentlighet är det oftast i sådana sammanhang. Men denna dominerande kulturella, mediala och politiska berättelse bygger i sin tur på andra lager av berättelser, om Sverige, modernitet, urbanisering, socialdemokratisk social ingenjörskonst m.m., som alltjämt genljuder i dagens diskussion. Seminaier ”Miljonprogrammets berättelser” avser att undersöka hur en rad av dessa berättelser i konstnärlig, journalistisk och politisk form har uppstått, verkat och gått i dialog med varandra. 

Litteratur:

Texter (länkar eller uppgifter var texterna finns tillgängliga meddelas i god tid innan seminariet):

Arnstberg & Ekenborn, Tio år efteråt. Skärholmen – anteckningar och fotografier (1979),

Lena Andersson, Var det bra så?

Daniel Boyacioglu, I stället för hiphop

 Film/Serier:

Barnen i höjden (1972), avsnitt 1,  https://www.youtube.com/watch?v=JFh7RNpQRdg

Snabba Cash (2020), avsnitt 1, Netflix

Musik:

Anna-Lena Löfgren, ”Lyckliga gatan”,

Nationalteatern: ”Är du rädd för ditt eget barn?”

Mörbyligan: ”Ensamma Sussi”

Ebba Grön, ”We’re only in it for the drugs”, ”Hat och blod”

KSMB: ”Förortsbarn”

Latin Kings: ”Välkommen till förorten”

Labyrinten, ”Ortens favoriter”

Jacco, ”Vår betong”

Yasin, ”Traken min”

Alla tillgängliga via Spotify

Sekundärlitteratur:

Ericsson, Molina & Ristilammi, Miljonomprogram och media, 2002, http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:69793/FULLTEXT02.pdfLinks to an external site

(Otto Fischer)

 

Måndag 16 oktober, 13.15–15.00, 6-0023

Seminarium 8: Dialekter och dialektutjämning

 Välkomna till momentet som handlar om dialekter och dialektutjämning! Inför undervisningstillfället bör ni läsa de texter som är hör till detta tillfälle (se nedan) samt reflektera över hur dialekt ska definieras, i vad mån dialekter talas i era hemländer och i vad mån ni själva anser er tala dialekt.

Vi kommer att tala om vad som skiljer det talade standardspråket från det som kan anses vara dialekt, om hur dialekterna växte fram i ett äldre Norden och hur detta resulterade i att olika nordiska språk formades. Dialektutjämning som den ter sig i Sverige på 1900-talet kommer också att beskrivas.

Pedersen, Inge-Lise, 2005: Processes of standardisation in Scandinavia. I: Dialect Change. Convergence and Divergence in European Languages (Auer, Hinskens and Kerswill). Cambridge. S.171-197.Pedersen i Dialect change-1.pdf Download Pedersen i Dialect change-1.pdf 

Pettersson, Gertrud, 2005: Svenska språket under sjuhundra år: en historia om svenskan och dess utforskande. Kapitel 7.Pettersson Dialekter-1.pdf Download Pettersson Dialekter-1.pdf 

Svahn, Margareta, 2013: Kontinuitet och förändring i västsvenska dialekter. I: Svenskans beskrivning: [SvB.] 32 förhandlingar vid trettioandra sammankomsten gör svenskans beskrivning, Karlstad den 13-14 oktober 2011. Karlstad: Institutionen för språk, litteratur och interkultur, Karlstads universitet, 2013. (2011) s. 52-72.svahn, margareta, 2013-1.pdf Download svahn, margareta, 2013-1.pdf 

(Alexandra Petrulevich)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum