Kursöversikt

| Kontakt | Moduler | Vanliga frågor |

LITTERATURVETENSKAP B1: FÖRDJUPAD LITTERÄR ANALYS

7,5 hp, ht 2022 på halvfart, v. 3–12, hemtentamen

Lärare: Torsten Pettersson (torsten.pettersson@littvet.uu) och Ingeborg Löfgren (ingeborg.lofgren@littvet.uu.se)

 

Välkomna till litteraturvetenskap B1: Fördjupad litterär analys

Delkursen Littvet B1 Fördjupad litterär analys utvecklar deltagarnas förmåga att analysera litterära texter på djupet. Det innebär en återknytning till delkursen A1, men i en starkt utvidgad form där olika litteraturvetenskapliga metoder mer utförligt studeras, exemplifieras och övas upp som analysfärdigheter. Därmed pekar kursen också framåt mot den B-uppsats som i delkursen B4 ska skrivas under andra hälften av terminen.

Efter en inledande föreläsning förutsätter kursen inläsning till varje seminarium. Därför är det viktigt att i god tid anskaffa nödvändig kurslitteratur eftersom några av böckerna har en leveranstid på några veckor:

 

TYSON = Lois Tyson, Critical Theory Today. A User-Friendly Guide. Third Edition (OBS denna upplaga). London och New York: Routledge, 2014 eller senare.

BARRY = Peter Barry, Beginning Theory. An Introduction to Literary and Cultural Theory. Fourth Rev. Edition (OBS denna upplaga). Manchester: Manchester University Press, 2017 eller senare.

F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby. Bloomsbury Publishing 2016, 210 sidor, ISBN 9781847496140. (En lättillgänglig och prisbillig utgåva som vi håller oss till för att ha gemensam paginering.)

Franz Kafka, Förvandlingen, övers. Hans Blomqvist och Erik Ågren. Lund: Novapress / Bakhåll, 2016 eller senare. (En lättillgänglig och prisbillig utgåva som vi håller oss till för att ha gemensam paginering.)

Sara Lidman, Regnspiran (finns som e-bok på Bokus och Adlibris, men även i tryck på antikvariat),

Bära mistel (finns både som tryckt bok och e-bok på Bokus och som e-bok på Adlibris) 

George Orwell, Nineteen Eighty-Four (finns i flera privärda utgåvor)

 

Utförligare kursbeskrivning med kurshistorik

I denna form är kursen B1 relativt ny och har kontinuerligt utvecklats eftersom kursens syfte inte är alldeles lätt att omsätta i en pedagogisk praktik som är så givande som möjligt. Vid tidigare kurstillfällen efterlyste studenterna en grundläggande lärobok med en tydligare inriktning på deras färdighetsnivå och mer utförliga belysande analysexempel. Bland den uppsjö av teoretiska introduktioner som finns på engelska (och vanligen saknar utförlig exemplifiering) letade jag som reaktion på önskemålet fram två verk som nu har visat sig fungera väl. Den ovan nämnda boken av Lois Tyson har den sällsynta fördelen att varje metodskola exemplifieras med en ungefär tio sidor lång analys av F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby. Därför läses bland annat denna roman på kursen och Tysons bok kompletteras dessutom av Peter Barrys motsvarande verk. Det täcker några områden som Tyson förbigår och erbjuder även – mer kortfattad – exemplifiering. Det historiska skeende som förklarar hur och varför metoderna har uppkommit presenterar jag under en inledande föreläsning.

Till skillnad från A-nivån väljs skönlitteraturen för kursen inte för att den är starkt kanoniserad eller representativ för en strömning utan för att den är tacksam att analysera från olika teoretiska utgångspunkter. Till deltagarnas arbete på kursen hör alltså uppgiften att utifrån givna metoder analysera skönlitterära texter. För detta ändamål läses Franz Kafkas långnovell ”Förvandlingen”, som är legendariskt öppen för många tolkningar, George Orwells Nineteen Eighty-Four och Sara Lidmans tudelade roman-svit, Regnspiran och Bära mistel. De tre sistnämnda erbjuder analysingångar som övriga texter saknar. Därtill tillhandahålls under kursens gång några kortare texter i kompendieform.

Det ska bli spännande att i de litterära texterna tillsammans med er lyfta fram skikt som inte framträder vid en sedvanlig första läsning. Välkomna till denna fördjupade litterära analys!

 

Uppsala den 11 december 2022

Ingeborg Löfgren och Torsten Pettersson

 

Kursinnehållet hittar du under moduler.


 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum