Kursöversikt

Välkommen till Idéhistoria C!

Kursen utgör slutet på grundutbildningen i idé- och lärdomshistoria. Målet är att du ska kunna tillgodogöra dig och diskutera aktuell forskning samt att kunna genomföra en större, självständig undersökning. Det är därmed forskningsfärdigheter som utgör kursens fördjupningsområde snarare än något visst historiskt tema.

Delkurser

C-kursen består av tre delkurser: Aktuella forskningsproblem i idé- och lärdomshistoria (7,5 hp), Forskningsförberedande kurs (7,5 hp) samt Examensarbete (15 hp). De två inledande momenten löper parallellt under terminens första halva och uppsatsmomentet tar vid därefter. Se länken till det fullständiga schemat för terminen.

Arbetet med att formulera ämne för uppsatsen påbörjas strax efter terminsstarten, och de två första delkurserna är utformade för att tjäna som stöd. Här får du tillfälle att diskutera uppsatsprojektets inriktning och utformning, vilket är viktigt att ta tillvara. Handledare för uppsatsen tilldelas när så är möjligt och före starten av momentet Examensarbete.

Tidsplanering

C-kursen motsvarar verkligen heltidsarbete. Det är avgörande att du planerar ditt arbete väl och tar tillvara tiden mellan undervisningstillfällena. För att inte hamna i tidsnöd då du ska lämna in texter krävs god framförhållning. Observera! Inlämningsfunktionen i Studentportalen stänger på utsatt tid.

Du förväntas ägna mycket tid åt att arbeta intensivt med kurslitteraturen på det sätt som är angivet i instruktioner till respektive seminarium. Parallellt förväntas du orientera dig över större forskningsfält samt att söka möjliga material för din undersökning. Det är därför viktigt att du tar ansvar för att genomföra egna litteratur- och materialsökningar.

 

Kursansvarig: Benjamin Martin (benjamin.martin@idehist.uu.se )

Kursadministratör: Andrea Limmerstedt (info@idehist.uu.se )

 

Kurslitteratur

Litteraturen på kursen består i huvudsak av texter som vi tillhandahåller som läsexemplar eller som det finns åtkomst till digitalt (ofta via UUB).

Undantagen från detta är två böcker som ni behöver skaffa till kursstarten. Den ena är Historia som kunskapsform av Josephson och Lundgren (Studentlitteratur) och den andra är antologin Historia i praktiken red. Josephson och Lundgren (Studentlitteratur). Dessa två titlar återkommer på en rad av seminarietillfällena på de första två momenten.

Inför det första kurstillfället behövs inga andra förberedelser, men det är förstås bra om ni orienterar er i informationen på Studium kring kursens upplägg och innehåll.

 

Schema

Här hittar du schemat.

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum