Kursöversikt

| Moduler |

Välkommen till Litteraturvetenskap B!

Kursen bygger vidare på Litteraturvetenskap A och ger en fördjupning i litteraturens historiska och samtida villkor, i analys av litterära texter samt i teoretiska och metodologiska perspektiv. Den studerande vidareutvecklar sina färdigheter att tolka litterära texter och förmågan att kommunicera om litteratur i tal och skrift, samt lär sig grunderna i akademiskt skrivande. I kursen behandlas dessutom globala perspektiv på litteratur, populärlitteratur, barn- och ungdomslitteratur samt litterär mediering. 

Kursen som helhet motsvarar 30 högskolepoäng (hp), och består av fyra delkurser, vardera om 7.5 hp. 

Kursansvarig lärare: Lisa Grahn, lisa.grahn@littvet.uu.se.

 

B1: Litteraturvetenskaplig teori och praktik 7.5 hp

Litteraturens mångsidighet har sin motsvarighet i ett stort antal litteraturvetenskapliga metodskolor som dels belyser de litterära formerna, dels knyter litteraturen till olika aspekter av det omgivande livet. Delkursen ger en översikt över de viktigaste metoderna tillsammans med praktisk tillämpning. Genom att själv analysera ytterligare exempel fördjupar den studerande sin förmåga att tillämpa vetenskapliga teorier, metoder och tolkningsstrategier.

Lärare: Lisa Grahn, lisa.grahn@littvet.uu.se 

Kursupplägg och litteraturlista hittar ni här.

 

B2: Globala och historiska perspektiv på litteratur 7.5 hp

Karakteristiskt för litteraturen är att den erbjuder möten med såväl andra kulturer som tidigare skeden i den västerländska kulturen. Delkursens syfte är dels att med ett urval av exempel fördjupa kunskaperna om litteratur som ligger på geografiskt och/eller historiskt avstånd från den samtida västerländska horisonten, dels att belysa de teoretiska frågor och metodiska utmaningar som detta medför. Kombinationen av globala och historiska perspektiv kan innebära att kursen behandlar frågor om begreppet världslitteratur, historieskrivning, historiska maktperspektiv, översättning eller tradering över kulturella och mediala gränser.

Lärare: Mattias Pirholt, mattias.pirholt@littvet.uu.se

Lärare: Sigrid Schottenius Cullhed, sigrid.cullhed@littvet.uu.se

Kursupplägg och litteraturlista – B2 Globala och historiska perspektiv på litteratur

 

B3: Att skriva om litteratur 7.5 hp

Litteraturens betydelse i vår kultur återspeglas i att den kommenteras i ett stort antal texttyper, från inlägg på sociala medier över recensioner, kulturjournalistik och essäer till stringent litteraturvetenskap. Delkursen belyser de förutsättningar och genrekonventioner som gäller för dessa. Den omfattar också praktiska övningar som utvecklar den studerandes förmåga att uttrycka sig inom olika texttyper, samt att konstruktivt diskutera egna och andras texter.

Lärare: 

Patrik Mehrens (grupp 1): patrik.mehrens@littvet.uu.se

Daniela LIllhannus (grupp 2): daniela.lillhannus@littvet.uu.se

Sigrid Schottenius Cullhed (grupp 2): sigrid.cullhed@littvet.uu.se

Länk till kursplan och litteraturlista: B3 Litteraturlista_kursplan.pdf

 

B4: Samtidslitteratur 7.5 hp

Mediesamhället och förändringar i litteraturgenrernas inbördes relationer har ställt litteraturen och litteraturvetenskapen inför nya utmaningar. Delkursen behandlar några centrala strömningar i samtidslitteraturen och placerar dem i sin kontext. Fokus ligger på Sverige och Norden efter millennieskiftet men kursen är i övrigt bred och spänner över såväl populärlitteratur och kvalitetslitteratur som barn- och ungdomslitteratur. Syftet är dels att träna förmågan till textanalys av samtida litteratur, dels att öka kunskapen om litteraturens villkor och former i nutidens medielandskap och på svensk bokmarknad.

Lärare:

Karl Berglund (karl.berglund@littvet.uu.se)
Ann Steiner (ann.steiner@littvet.uu.se)
Daniela Lillhannus (daniela.lillhannus@littvet.uu.se)

Kursplan och litteraturlista hittar ni här.

Kursinnehållet hittar du under moduler.


 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum