Kursöversikt

| Moduler |

Välkommen till kursen Demokratins kris - kan vi alls vara demokratiska?

I början av 1980-talet talade den politiske filosofen Cornelius Castoriadis om den växande bristen på meningsfullhet som det största hotet mot det radikala demokratiprojekt han ägnade hela sitt verk åt att förklara och försvara. Han såg en sådan utarmning hos samtliga västliga liberala demokratier och han frågade sig: Är politisk såväl som subjektiv autonomi ens en möjlighet för oss idag, som individer så väl som kollektiv? Autonomi, enligt  Castoriadis, betyder  inte alls 'enskildhet' eller 'frihet att välja' som vi kanske tänker i dagens nyliberala värld, utan refererar till den för varje samhälle med anspråk på att vara demokratiskt centrala förmågan att självt (auto) sätta sina lagar (nomos) – alltså till förmågan till kollektivt självbestämmande.

Om Castoriadis analys är korrekt, och om det är så att vi som idag lever i nominella demokratier sedan länge i själva verket lever i samhällen som varken är autonoma eller demokratiska (i alla fall inte i Castoriadis mening), då följer att ingen av oss heller har formats av en inframakt, eller av flera samverkande inframakter, som befrämjar institutionen av en verkligt demokratisk magma av socialt imaginära betydelser.

 Och om detta stämmer, kan vi då rimligen om oss själva hävda att vi är autonoma demokratiskt kompetenta subjekt – alltså sådana subjekt som krävs för att bli fungerande medvetna medborgare i demokratiska stater? Kan vi ens påstå att åtminstone några bland oss är subjekt som tänker och handlar på ett autonomt och alltigenom medvetet sätt? Är politisk såväl som subjektiv autonomi och demokrati ens en möjlighet för oss, som individer så väl som kollektiv? Kan vi vara demokratiska?

Jag tror inte att svaren på dessa frågor måste vara entydigt negativa. Tvärtom pekar de på ett akut behov av en genomgripande granskning av hur demokratiska samhällen hanterar, eller försöker hantera, den politiska debatten och i en mer generell mening formandet av de individer som blir till de medborgare som kommer bära upp dessa samhällen.

Denna kurs kommer, mot bakgrund av det pågående forskningsprojektet Kan vi vara demokratiska? och ur ett retoriskt-filosofiskt antropologiskt perspektiv, att granska och utveckla denna problematik med hjälp av samtida exempel och teoretiseringar av det politiska, vad det politiska rummet idag kan tänkas vara och hur det fungerar.

Kurslitteraturen finner du här – observera att detta är en levande lista som kan komma att kompletteras, utökas eller minskas ända fram till det första seminariet.

Allt gott tills vi ses,

 

Mats

 

 


Kursens upplägg och examinering:

 

Kursens två inledande veckor är tänkta som inläsningstid.

Börja med att läsa Burmans Dissensus och bekanta dig därefter med samtliga texter i kurslitteraturen. Många av dem är krävande och kan behöva läsas två gånger. En lista med kurslitteraturen finns att ladda ner just ovan - eller här. Observera att detta är en levande lista som kan komma att kompletteras, utökas eller minskas ända fram till det första seminariet .

 



 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum