Kursöversikt
Augusta Strömberg (1866–1954). Medicinhistoriska museet i Uppsala
Kursens övergripande mål är att sätta in medicinen och centrala begrepp om sjukdom och hälsa i en vid kulturell och samhällelig kontext. Den ska fördjupa förståelsen av hur sociala, kulturella och politiska faktorer påverkar medicinen, hur relationen mellan patienter och företrädare för professioner inom hälsa och vård har förändrats, samt ge perspektiv på den egna professionella rollen. Denna sida ger en översiktlig presentation av kursens upplägg, genomförande och examination. Du hittar också information om vem du kan kontakta om du har frågor. Vi lärare som undervisar på kursen ser fram emot att träffa er!
Undervisningen
Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, filmvisningar och studiebesök. Du hittar schemat under fliken Schema här i Studium.
Vi kommer att ha undervisning 2-3 dagar i veckan. Resten av tiden ska ägnas åt egen inläsning av litteratur, individuellt arbete med inlämningsuppgifter och grupparbeten.
Kursen innehåller relativt mycket läsning och vissa undervisningstillfällen har mer omfångsrik litteratur än andra. Det är därför lämpligt att planera läsningen och börja i tid. Den angivna litteraturen ska läsas innan varje undervisningstillfälle.
All seminarieundervisning är obligatorisk. Det innebär att aktivt deltagande krävs. Däremot är seminarierna inte examinerande. Det finns alltså inget krav på att leverera ”rätt svar” i seminariediskussionerna. Seminarierna är istället goda tillfällen att lyfta frågor som uppstått under läsningen.
Arbetet under kursen sker i två olika konstellationer: i helklass eller mindre arbetsgrupper. När ingen grupp är angiven, sker undervisningen i helklass. Viss undervisning börjar kvart över, annan på hel timme. Av schemat och modulbeskrivningarna framgår vad som gäller.
Vissa undervisningstillfällen är schemalagda under en hel dag, med föreläsning, eget arbete eller grupparbete, samt seminarier på ett och samma ämne. De dagar som inte har schemalagd undervisning är vikta till självstudier och grupparbeten.
Litteratur
Litteraturen på kursen består i huvudsak av texter som vi tillhandahåller som läsexemplar eller som det finns åtkomst till digitalt (ofta via UUB). En samlad litteraturlista finns här. Se även anvisningar för de olika undervisningstillfällena i Moduler.
Examination
Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarierna samt inlämning av två PM och en essäuppgift som diskuteras gemensamt vid ett avslutande seminarium. Mer information och instruktioner finns i Allmän kursinformation och i de enskilda modulbeskrivningarna.
Om du är förhindrad att delta i ett seminarium: Kontakta ansvarig lärare. I normalfallet krävs en ersättningsuppgift som består i att skriva en PM om ca 800 ord där du med utgångspunkt i kurslitteraturen diskuterar instuderingsfrågorna till seminariet.
Upplägg (se även Moduler)
• Föreläsning: Introduktion: vad är medicinsk humaniora? (Solveig Jülich)
• Seminarium: Medikalisering: medicin och makt (Josephine Selander)
• Seminarium: Introduktion till reflekterande skrivande och essän som form (Linnea Tillema)
• Seminarium: Patografier (Maja Bondestam)
• Seminarium: Intersektionella perspektiv på vården (Renita Sörensdotter)
• Föreläsning–rundvandring–seminarium: Medicinens rum (Josephine Selander)
• Föreläsning–film–seminarium: Postkolonial medicin (Andreas Rydberg)
• Seminarium: Essä-akuten (Linnea Tillema)
• Seminarium: Exempel på forskning inom medicinsk humaniora (Andrew Burchell/Hanna Ljungvall)
• Seminarium: Diskussion om essäerna (Solveig Jülich)
Språk: svenska med undantag av Andrew Burchells seminarium.
Lärare
Kontakt
Om du har frågor om kursens innehåll, kontakta kursansvarig Solveig Jülich: solveig.julich@idehist.uu.se
Om du har praktiska frågor kring exempelvis registrering, betyg, kontakta kursadministratör: info@idehist.uu.se