Kursöversikt

Otto Dix, Großstadt (Metropolis, 1927/28) | Moduler |

Välkommen till kursen "Den moderna romanen"!

Kursen behandlar den moderna romanens utveckling från 1900-talet och framåt. Ett urval centrala verk samt kompletterande teoretisk litteratur kommer att studeras och analyseras. Både bredare intellektuella strömningars (såväl konstnärliga som filosofiska och politiska) och samhällsförändringars inflytande över romangenren kommer att uppmärksammas.

Du hittar läsanvisningar, schema och annan kursinformation i menyn till vänster här på kurssidan. Eftersom kursen med romanen som genre är  en ganska läsintensiv kurs är det rekommenderat att börja med läsningen så snart som möjligt. Litteraturlistan hittar du under rubriken "Moduler" till vänster.

Vid första tillfället finns möjlighet att ställa frågor om kursens utformning och innehåll. Kontakta läraren om du undrar någonting övrigt inför kursen: mattias.pirholt@littvet.uu.se.

Kom ihåg att registrera dig på kursen enligt anvisningarna om Kursregistrering. Jag ser fram emot en rolig kurs med många intressanta diskussioner!

Vänliga hälsningar

Mattias


 

Kursinnehållet och litteraturlistan hittar du under moduler.


Kursmål och examination

Kursmål

Kursen syftar till att ge kunskap om den moderna romanen, såsom den utvecklats sedan sekelskiftet 1900. Den kommer att fokusera ett antal centrala författarskap och texter där såväl tematiska, berättartekniska, politiska, sociala, estetiska som livsåskådningsmässiga aspekter behandlas. Kursen syftar även till att ställa utvecklingen av den moderna romanen i relation till samhällelig och social förändring.

 

Efter genomgången kurs förväntas den studerande:

  • kunna redogöra muntligen och skriftligen för den moderna romanens utveckling, utifrån berättartekniska, tematiska, estetiska, politiska, filosofiska samt livsåskådningsmässiga aspekter.
  • uppvisa god kännedom om några centrala författarskap och verk från år 1900 och framåt.
  • redovisa självständig och kritisk analysförmåga av moderna romaner utifrån de aspekter som angetts ovan.
  • kunna relatera de behandlade romanerna till andra skönlitterära verk, samt till historisk, samhällelig och social förändring.

 

Innehåll

Kursen behandlar den moderna romanens utveckling från 1900-talet och framåt. Ett urval centrala verk samt kompletterande teoretisk och kritisk litteratur kommer att studeras och analyseras. Både bredare intellektuella strömningars (såväl konstnärliga som filosofiska och politiska) och samhällsförändringars inflytande på romangenren kommer att uppmärksammas.

 

Examination

Examinationen består av att kontinuerligt under kursen föra en läslogg över fem av kursens nio seminarier. Skriv maximalt en sida om en roman per valt tillfälle, alltså sammanlagt fem romaner. Denna del bör inte överstiga sex sidor. Därutöver skrivs efter sista seminariet en reflekterande text om den egna läsloggen om sammanlagt tre sidor. Logg samt slutreflektion får inte överstiga nio sidor och inlämnas den 22 mars. För bägge uppgifterna gäller att de skrivs i Times New Roman, 12 pkt, 1,5 radavstånd. Uppgifterna kan reflektera över saker som berättarteknik, tematisk, estetiska, politiska, filosofiska samt livsåskådningsmässiga aspekter eller relatera romanerna till andra skönlitterära verk, samt till historisk, samhällelig och social förändring. Den avslutande reflektionen bör teckna utvecklingslinjer och återkommande teman i den litteratur som lästs. Ett aktivt deltagande på seminarierna förutsätts och ingår också i slutbetyget, som är en sammanvägning av skriftlig uppgift och muntliga insatser. Kursen bedöms med betygen VG, G eller U.

Läsanvisningar och kurslitteratur

Information om kursen samt kurslitteratur

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum