Kursöversikt

Välkommen till kursen Kulturvetenskapliga perspektiv och analysmetoder, 7,5 hp som du antingen läser som fristående kurs eller som en delkurs i Etnologi B, 30 hp. Kursen är en helfartskurs vilket innebär att du behöver lägga ner ca 40 timmar på den per vecka.

Kursen ges vid Uppsala universitet, Campus Gotland, och du möter främst Carina Johansson som lärare. Kursens överordnade tema är hållbarhet, vilket man ju kan mena att etnologer ofta ägnar sig åt på ett eller annat sätt, men det blir mer explicit denna gång. Vi kommer att titta på samhällets sociala satsningar och på hur till exempel en kommun, region, ett företag eller organisation jobbar med hållbarhetsfrågor både när det gäller miljömässiga-, ekonomiska och sociala aspekter, med ett kulturellt perspektiv på alla tre.

Vi läser om, övar och diskuterar kulturvetenskapliga perspektiv och analysmetoder och möter ingångar som diskursteori och diskursanalys, poststrukturalism, fenomenologi, intersektionalitet där queerperspektiv ingår, liksom klassperspektiv.

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och olika uppgifter, enskilt och i grupp. Vi tittar också på två filmer ("Jordens salt - En film om Sebastiao Salgado" och "Mig äger ingen"). Kursen ligger nära aktuell forskning som pågår vid Campus Gotland.

Vi har obligatoriska chattar på tisdagar och torsdagar varje vecka, 10.00-12.00, men undantag kan förekomma. Vi använder chattverktyget Zoom, som du hittar under "Chatt och seminarier". 

Första chatten äger rum tisdagen den 20 februari kl. 10.00-12.00. Där träffar du Carina Johansson som introducerar kursen. För enkelhetens skull får du länken även här:

https://uu-se.zoom.us/j/695731697

Till chatt nummer 2, den 22 februari, ska du ha sett filmen Jordens salt om fotografen Salgado. Den ska vi diskutera då. Filmen finns på många bibliotek men går också att se helt lagligt på Internet Archive: https://archive.org/details/saltGado

Links to an external site.

Du behöver också ha börjat läsa Matilda Marshalls bok: Hållbarhet till middag. Börja gärna läsa den redan första kursdagen, som ju är måndag 19 februari, även om vi inte träffas i någon chatt då. Läs så mycket du hinner i boken för att få ett exempel på en etnolog som tydligt arbetar med hållbarhetsfrågor. Den finns i fulltext i DiVA.  Du hittar den även här:  
HallbarhetTillMiddag-1.pdf 

Kursansvarig når ni på carina.johansson@etnologi.uu.se .  Vår studieadministratör kan ni kontakta på angelika.holm@antro.uu.se

 

 

Bild tagen på en pepparkaksutställning på ArkDes i Stockholm för några år sedan. Foto: Carina Johansson

Pepparkakor.jpg

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum