Kursöversikt
Välkommen att tänka som en antropolog!
Du läser kursen antingen som en delkurs i kursen Kulturantropologi A 30 hp, som en fristående kurs om 7.5 hp. På höstterminerna följer även insitutionens progamstudenter föreläsningarna på denna kurs som del av introduktionen till kandidatprogrammet i kultur, samhälle och etnografi (KuSE).
Om kursen
Kursen är en introduktionskurs som har som syfte att ge en överblick av vad ämnet antropologi handlar om, exempel på vilka frågor antropologer ställer och hur de går tillväga för att förstå människor och samhällen. Du kommer bland annat få lära dig antropologins grundläggande begrepp för att analysera kulturell variation, sociala skillnader och mänsklig mångfald. Du kommer också att få veta vad etnografi och fältarbete är. Kursen fokuserar på aktuell forskning men ger också en översikt av ämnets historia för att förstå dess teoretiska och metodologiska utveckling tills idag.
Kursstart (och schema)
Kursens inleds måndagen den 2 september 09:15-10:00 med upprop och kursintroduktion, Campus Engelska parken. Första veckan har sedan föreläsningar den 3 september 13:15-15:00 och den 5 september 15:15-17:00; och seminarum den 6 september 11.15-13.00. Ni är även välkomna till institutionens välkomstinformation den 2 september 13.15-16.00. När du registrerat dig, hittar du det fullständiga schemat i TimeEdit.
Kontakter
Kursen undervisas av Sverker Finnström och Lee Gallagher. Sverker är kursansvarig lärare på kursen. Kontakta honom om ni har frågor om kursens innehåll. Institutionens kursadministratör är Angelika Holm. Kontakta Angelika om ni har frågor angående antagning eller liknande. Susann Baez Ullberg är studierektor för grundutbildningen.
Glöm inte registrera dig på kursen
Det räcker inte med att du tackat ja till antagningen till kursen för att börja studera. Du behöver också registrera dig. Du registrerar dig i Ladok för studenter. På sidan Antagning och registrering finns instruktioner hur du ska göra. Registreringen är öppen 26 juli t.o.m. 25 augusti 2024.
Undervisningen och förväntningar
Kursen har schemalagd undervisning tre gånger i veckan under fyra veckor. De två inledande passen varje vecka är föreläsningar och i slutet av varje vecka kommer vi ha seminarier.
Du förväntas läsa kurslitteraturen för varje undervisningstillfälle i förväg och komma förberedd så du kan diskutera texterna på seminarierna. Att närvara vid samtliga seminarier är obligatoriskt.
Böckerna ska du skaffa i god tid innan kursstart antingen genom att låna dem på universitetsbiblioteket eller genom att köpa dem i bokhandeln. Vi förväntar oss att du tar del av kurslitteraturen i samma takt som vi tar upp den i undervisningen.
Vi inleder första veckan med Eriksens och Kulicks böcker. Böckerna kan du antingen köpa eller låna som e-böcker på universitetsbiblioteket och börja läsa redan innan kursen börjar. Du hittar kursens litteraturlista längre ner på sidan.
Examination
Kursen examineras med en salstentamen den 4 oktober.
Kurslitteratur
Kursmaterialet består huvudsakligen av fyra obligatoriska böcker.
- Eriksen, Thomas H. 2017. What is Anthropology? London: Pluto Press.
- Jackson, Michael D. 1995. At home in the world. Durham: Duke University Press.
- Kulick, Don. 2018. A Death in the Rainforest: How a Language and a Way of Life Came to an End in Papua New Guinea. Chapel Hill: Algonquin Books.
- Reese, Ashanté M. 2019. Black Food Geographies: Race, Self-Reliance, and Food Access in Washington D.C. Chapel Hill: The University of North Carolina Press.
Alla böcker finns på hyllan för kursböcker i kulturantropologi, Karin Boye-biblioteket, Campus Engelska parken. De finns även att läsa som e-böcker via universitetsbiblioteket.
Vi ses i september!
Kursens fyra böcker, i väntan på att bli lästa!